Categories

Neja Tomšič bo v Ziferblatu med 17.  in 20. decembrom vsak dan ob 17:00 izvedla pet čajnih obredov, na katerih bo predstavila keramične čajne sete, ki prikazujejo zgodovino trgovine z opijem in čajem. Obredi bodo potekali ob zaključku razstave Opijske ladje v Ulični galeriji na Vegovi ulici.

Čaj za pet. Opijske ladje je zasnovan kot vizualni esej, ki združuje zgodovinsko raziskavo z vizualnimi interpretacijami v obliki risb in poslikane keramike. Naslanja se na dela različnih zgodovinarjev (npr Lubbock, Lovell, Downs, Dolin idr.), memoare in ladijske dnevnike, v katerih je podrobno popisana zgodovina opijske flote. Osrednji del projekta je pet avtoričinih ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred, ki jih je izdelala keramičarka Anja Slapničar. Vsak čajni set se navezuje na eno ladjo in predstavlja njeno pot ter z njo povezane zgodovinske dogodke.

V prvi polovici 19. stoletja so v ladjedelnicah Baltimorja izdelali takrat najhitrejši in najodpornejši model jadrnic. Njihova naloga je bila, da so čim hitreje iz Indije in Turčije na Kitajsko pretovorile opij, nato pa iz Kitajske na zahod pripeljale čaj. Opijska flota je po prvi opijski vojni med Veliko Britanijo in Kitajsko obsegala približno 100 ladij. Zgodovina posameznih ladij, ki so uradno tovorile čaj, svilo in porcelan, govori o nastanku še danes delujočih korporacij in družin, ki so obogatele na podlagi trgovanja z ‘eksotičnimi dobrinami’, ter o kolonizacijskih in ekonomskih strategijah, ki so aktualne še danes. Po drugi strani je ta trgovina omogočila rast in razvoj mest in bila močno udeležena v njihovem ekonomskem, tehnološkem in kulturnem razcvetu. Zgodovina opijske flote tako ne priča zgolj o tem zgodovinskem obdobju, temveč pojasnjuje in vpenja njegove posledice v splošno razumevanje današnjih političnih in družbenih razmer.

Čajne sete si boste lahko ogledali na čajnih obredih, ki bodo potekali med 17. in 20. januarjem v Ziferblatu. Čajnih obredov se lahko udeleži do pet ljudi hkrati, zato so za udeležbo obvezne prijave na ***mota.museum@gmail.com*** s pripisom Opijske ladje.

Vsak čajni obred bo trajal približno eno uro.
17.1. ob 17h
18.1. ob 17h – v angleškem jeziku (in english)
19.1. ob 17h
20.1. ob 17h


Produkcija: MOTA – Museum of Transitory Art
Idejna zasnova in izvedba: Neja Tomšič
Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana.

Ulična galerija: Tam-Tam mestni plakati in Kino Šiška
Keramika: Anja Slapnicar Contemporary Ceramics
Fotografinja: Goljat Katja
Zahvala: Ziferblat Ljubljana, Zisha – čajna hiša

Go up

Museum of Transitory Art

MoTA –

Museum of Transitory Art

MoTA is a multidisciplinary platform dedicated to advancing the research, production and presentation of transitory, experimental, and live art forms.

MoTA is a museum without a permanent collection or a fixed space. Instead, its programs are realised in different locations and contexts in temporary physical and virtual spaces.

MoTA organizes and supports transitory art in the form of continuous events, exhibitions and educational programs both locally and internationally. As its name indicates, MoTA examines what a museum can be today and in the future.

MoTA is in constant search for the new, the uncertain, and the undefined.

MoTA works on several continuous programmes & projects. We run MoTA Point – a Space for Art & Ideas, we curate and produce the annual SONICA Festival, in addition to regular music programmes such as SONICA Series and SONICA Classics.

Within the years of running our residency programme, we’ve established T.R.I.B.E. – a network of residency spaces in the Balkans & Eastern Europe.

We’ve also initiated the research and archive platforms ArtistTalk.eu and Mediateque MoTA & Tomaž Brate. Our educational programmes serve a broader audience with ongoing workshops, talks, symposia, and internships.