Categories

Kino Šiška in MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti predstavljata:

SERIJA SONICA XIX: OREN AMBARCHI
Kino Šiška, Komuna
Torek, 16. maj 2017 ob 21h
Vstopnina: 8 eur predprodaja / 10 eur na dan dogodka

Odkar je Oren Ambarchi zamenjal bobne za kitaro je v zadnjih dvajsetih letih pod svojim imenom izdal že več kot petdeset albumov. S svojimi prodornimi zvočnimi raziskovanji liričnosti in noisa se Ambarchi znova in znova izkazuje ne samo kot samozadosten solo glasbenik, ko z globoko pozornostjo razpleta krhke melodije in teksture, ki jih izvaja na kitari in efektih, ampak tudi kot pronicljiv skladatelj. V svoji plodni karieri je sodeloval s številnimi izrazitimi in raznolikimi glasbenimi glasovi, kot so Stephen O’Malley, Jim O’Rourke, Thomas Brinkmann, Ricardo Villalobos in mnogi drugi. V Slovenijo prihaja drugič, v Kinu Šiška smo ga pred leti že videli v kombinaciji z edinstvenimi The Necks.

Njegova dela so nedoločljive pesniške oblike, umeščene v razpoke med različnimi šolami: sodobno elektroniko in procesiranjem, improvizacijami in minimalizmom, skrivnostno, melanholično poezijo, varljivo preprostostjo in začasno suspenzijo. V njih prepoznavamo reference na Mortona Feldmana in Alvina Luciera; obenem pa tudi rock glasbo, upočasnjeno do svojih temeljev, abstrahirano in nadomeščeno s čistim signalom.

Do poznih 90. let je z raziskovanjem kitarske abstrakcije in z mojstrenjem tehnike zgradil oseben in edinstven zvočni svet, v katerega v zadnjem času vključuje širšo paleto instrumentov. Na zadnjih izdajah, kot so Grapes from the Estate ter The Pendulum’s Embrace, Ambarchi igra tudi na steklene orglice, strune, zvonove, klavir, bobne in tolkala, pri tem pa ustvarja krhke strukture, lahkotne kot svetloba ali zrak, ki nežno sobivajo z globokimi, stene tresočimi basi iz njegove kitare.

Nastopal in snemal je s številnimi umetniki, kot so Fennesz, Otomo Yoshihide, Pimmon, Keiji Haino, John Zorn, Rizili, Voice Crack, Jim O’Rourke, Keith Rowe, Phill Niblock, Dave Grohl, Gunter Muller, Evan Parker, z’ev, Toshimaru Nakamura, Peter Rehberg, Merzbow in drugi. Od leta 2004 sodeluje z ameriškim post-metal bendom Sunn 0))).

Njegova dela so izdale mednarodne založbe, kot so Touch, Southern Lord, Table of The Elements in Tzadik. Leta 2003 je njegova live izdaja “Triste” prejela častno omembno na festivalu Prix Ars Electronica v kategoriji digitalne glasbe.

Povezave:
https://soundcloud.com/search?q=oren%20ambarchi

Go up

Museum of Transitory Art

MoTA –

Museum of Transitory Art

MoTA is a multidisciplinary platform dedicated to advancing the research, production and presentation of transitory, experimental, and live art forms.

MoTA is a museum without a permanent collection or a fixed space. Instead, its programs are realised in different locations and contexts in temporary physical and virtual spaces.

MoTA organizes and supports transitory art in the form of continuous events, exhibitions and educational programs both locally and internationally. As its name indicates, MoTA examines what a museum can be today and in the future.

MoTA is in constant search for the new, the uncertain, and the undefined.

MoTA works on several continuous programmes & projects. We run MoTA Point – a Space for Art & Ideas, we curate and produce the annual SONICA Festival, in addition to regular music programmes such as SONICA Series and SONICA Classics.

Within the years of running our residency programme, we’ve established T.R.I.B.E. – a network of residency spaces in the Balkans & Eastern Europe.

We’ve also initiated the research and archive platforms ArtistTalk.eu and Mediateque MoTA & Tomaž Brate. Our educational programmes serve a broader audience with ongoing workshops, talks, symposia, and internships.